![](/media/lib/277/n-muffinki-096e454ee1d509c3ed751ec623a0cdef.jpg)
Muffinka zapobiegająca chorobom serca
22 maja 2017, 11:40Na Uniwersytecie Queensland (UQ) powstała muffinka, która ma obniżać ryzyko chorób serca.
![](/media/lib/293/n-1208975719_978277-d6eb3b82bb47c409381b9223c0eae7a9.jpeg)
Zmiany w diecie mogą wydłużyć życie chorych z parkinsonem
24 listopada 2017, 15:46Utrata wagi przez pacjentów z chorobą Parkinsona (ChP) skraca długość życia, a także zwiększa ryzyko demencji i bycia zależnym od innych.
![](/media/lib/305/n-1191859560_128342-476c902595a5c321e3fcb9d368fdeeb9.jpeg)
Ludzkie leki przeciwnowotworowe mogą pomóc diabłom tasmańskim z zakaźnym rakiem pyska
10 kwietnia 2018, 10:27Nowotwory, które przenoszą się z osobnika na osobnika, są rzadkie, ale diabły tasmańskie (Sarcophilus harrisii) wydają się mieć w tym zakresie podwójnego pecha: zapadają bowiem na dwa różne zakaźne raki pyska. Wszystko wskazuje na to, że odpowiada za to ich skłonność do gryzienia w pysk podczas walk o partnerki czy pokarm.
![](/media/lib/316/n-imbir-4c6cfc21fd02f05a1928027bc111fac5.jpg)
Składnik imbiru pomaga odświeżyć oddech, a przez kwas cytrynowy słone wydaje się mniej słone
31 lipca 2018, 05:17Odpowiedzialny za ostry smak imbiru 6-gingerol stymuluje enzym ze śliny, który rozkłada nieprzyjemnie pachnące związki. Skutkiem jest, oczywiście, odświeżenie oddechu. Kwas cytrynowy zwiększa zaś zawartość jonów sodowych w ślinie, przez co słone pokarmy wydają się mniej słone.
![](/media/lib/140/n-nerki-3e864b64a927d859fff157fa24a3f4cf.jpg)
Niski poziom witaminy D może zwiększać przesączanie kłębuszkowe
31 grudnia 2018, 12:24U stosunkowo zdrowych dorosłych duży niedobór witaminy D wiąże się z podwyższonym ryzykiem hiperfiltracji kłębuszkowej (ang. renal hyperfiltration, RHF).
![](/media/lib/226/n-zurawina-8a8dea081ca9db488fae568a2eb3c735.jpg)
Żurawina łączy siły z antybiotykami
28 maja 2019, 17:51Potraktowane proantocyjanidynami z żurawiny patogenne bakterie stają się wrażliwsze na niższe dawki antybiotyku i nie tworzą biofilmów. Co więcej, nie rozwijają lekooporności.
![](/media/lib/373/n-zeszyt.online-f980ebe4887dcca07ada1b466d521b19.jpg)
Przełom w nauczaniu matematyki
18 listopada 2019, 10:33Zespół naukowców skupionych wokół Politechniki Warszawskiej przez ostatnie lata pracował nad opartym na sztucznej inteligencji systemem wspierającym naukę matematyki. System zeszyt.online, bo o nim mowa, to platforma, do której użytkowania wystarczy przeglądarka internetowa. To, z czego jesteśmy najbardziej dumni, to uzyskany przez nas przełom w diagnozie przyczyn błędów i trudności z zadaniem, a następnie udzielaniem uczniowi indywidualnej pomocy. Jesteśmy tutaj pionierami na światową skalę.
![](/media/lib/401/n-poszukiwanie-ac4f95918beca56f1f99a52f1905fdb5.jpg)
Pies potrafi wykryć nawet jedną miliardową łyżeczki (5 pL) benzyny
13 maja 2020, 10:28Wytresowane psy potrafią wykryć akceleranty pożarowe, np. benzynę, w tak małych ilościach jak jedna miliardowa łyżeczki do herbaty. Chemikom z Uniwersytetu Alberty zależało na oszacowaniu granic czułości psiego nosa w odniesieniu do płynów łatwopalnych.
![](/media/lib/315/n-eic-3125d2286c49b3122fa29f6343423958.jpg)
Polscy naukowcy pomogli stworzyć żółty raport nowego Zderzacza Elektron-Jon
30 marca 2021, 12:23W połowie marca został opublikowany tzw. żółty raport nowego Zderzacza Elektron-Jon (EIC), który ma powstać w USA. Stworzyli go naukowcy z ponad 150 instytucji na świecie, w tym z NCBJ. Raport formułuje oczekiwania dotyczące badań prowadzonych w przyszłym urządzeniu i wskazuje sposoby stworzenia najlepszej służącej temu celowi konstrukcji.
![](/media/lib/486/n-oko-764706bb183993de4475f3d77b7ff35a.jpg)
Jagody goji pomagają chronić wzrok przed skutkami starzenia się?
14 stycznia 2022, 17:39Regularne spożywanie niewielkich ilości suszonych jagód goji może chronić przed związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD). To główna przyczyna utraty wzroku u seniorów. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davies sugerują, że nasiona goji mogą zapobiegać lub opóźniać rozwój AMD.